През лятото на 2008 г. двама дългогодишни приятели и експерти, всеки в своята област, се събират в заведение и от разговора им се ражда идея.

   Единият е Светла - графичен дизайнер с опит в създаването на уеб сайтове за други компании, с творческа мисъл и сериозни познания за различни техники и инструменти от дизайнерския арсенал. Досегашният й опит и непрекъснато усъвършенстване я е направил експерт в областта й.

   Другият е Димо - програмист и администратор, собственик на компании за хостинг и за виртуални мултимедийни разходки на обекти от реалния свят. Дългогодишната му работа го е изградила като експерт по оптимизиране на уеб сайтове и писане на уеб приложения.

   Докато седят на маса, в заслужена почивка в края на успешно приключен проект във Варна те обсъждат настоящата ситуация в дизайнерския сектор. Задълбочавайки дискусията по тази тема, те осъзнават, че има сериозен глад за специалисти, в областта на уеб дизайна. Специалисти, които говорят на достъпен за клиента език и реализират виждането на клиента за желания от него уеб сайт. Споделят разочарованието от колеги, които приемат поръчки за сайтове, изпълняват някакъв полу-работещ минимум, взимат парите и остават неоткриваеми за клиента. Откривайки, че това отношение коренно противоречи на житейската им философия, те решават да привлекат още приятели и познати и създават Designweb.bg, където се следват следните принципи:

- Клиентът винаги има право.

- С клиента трябва да се работи до осъществяване на желания проект. Ако клиентът не може финансово да си позволи избран от него детайл, с него работата продължава като му се предлагат алтернативни решения.

- Поемане на отговорност за действията на екипа и даване на гаранции. Ако клиентът не е доволен, той може да бъде компенсиран.

- Клиентът активно участва при реализацията на проекта във всеки един етап от процеса на изграждане.

- Клиентът трябва да знае истината за всичко от което се интересува и е от компетенцията на екипа. Ако съществуват процеси, техники или цени, които са "фирмена тайна", от които клиента се интересува, той трябва да бъде уведомен, че те са секретни, а не лъган за естеството им.